דברים שחשוב לדעת לפני ועדה רפואית משרד הביטחון

כל אדם שסבל פגיעה במהלך השירות שלו וסבור שכתוצאה מכך הוא אמור להיות מוכר בתור נכה משרד הביטחון – אמור לעבור ועדה רפואית. 

אולם, ועדה רפואית אינה תהליך פשוט כלל, ומטבע הדברים יש לא מעט דברים שחשוב לדעת רגע לפני שאתם עומדים מול ועדה רפואית משרד הביטחון – ועל כך ועוד החלטנו להסביר לכם לאורך המאמר הבא. 

ועדה רפואית של משרד הביטחון – קצת רקע

במסגרת ועדה רפואית משרד הביטחון, בוחנים את מידת הנזק אשר נגרם לתובע, לצד השפעתו על אורח החיים של התובע בהווה ובעתיד. 

לאור המסמכים הרפואיים וחוות הדעת שהתובע מציג, חברי הוועדה יקבעו האם הוא זכאי לאחוזי נכות, ואם כן – כמה. 

בהתאם לגובה אחוזי הנכות שנקבעו, יקבעו לאחר מכן גם זכויותיו של התובע. בהתאם, משרד הביטחון יעניק לו סעד כספי, תמיכה נפשית, סבסוד על מימון טיפולים, תרופות חיוניות ועוד.

איך מתנהל הדיון?

  • הצגת הטיעונים – התובע, או עו"ד משרד הביטחון אשר מייצג אותו יעידו בפני חברי הועדה על הנזק הגופני או הנפשי שנגרמו, ועל ההתנהלות היומיומית איתם.

  • הצגת מסמכים משפטיים – לאחר הצגת הטיעונים הראשונית, חברי הועדה יבחנו לעומק את המסמכים הרפואיים שהתובע צירף. מאותם מסמכים חברי הועדה אמורים להסיק מהו היקף הפגיעה וכיצד הוא משפיע על יכולת התפוקד של התובע. בהתאם לכך, הועדה תקבע אחוזי נכות זמניים או קבועים.

  • בדיקה רפואית – לאחר הצגת המסמכים המשפטיים והרפואיים, מגיש התביעה אמור לעבור בדיקה רפואית מקיפה. חשוב מאוד לציין כי התובע זכאי לכך שאדם מטעמו יהיה נוכח לכל אורך ביצוע הבדיקה המדוברת.

לאחר שהדיון מסתיים, מזכיר מטעם הועדה מציג את הפרוטוקול בפני התובע ונציגיו, ואלו אמורים לאשר כי דבריו תועדו בצורה נכונה במלואם. לאחר קבלת האישור, המזכיר מדפיס העתק מהפרוטוקול, עליו התובע אמור לחתום. 

איך נערכים לועדה רפואית משרד הביטחון?

• ייפוי כוח – במידת הצורך, יש לדאוג מראש לייפוי כוח המאפשר לאדם אחר לייצג את התובע, לרבות עורך דין או בן משפחה.

• מסמכי פנייה והכרה – חשוב מאוד לדאוג מראש למסמכי פנייה והכרה כפי שהתקבלו מקצין התגמולים. מסמכים אלו מעידים במידה רבה כי אכן הוכח קשר של סיבה ותוצאה בין השירות של התובע לבין הנזק שנגרם לו.

• מסמכים רפואיים – חשוב לא פחות לצרף לתביעה מסמכים רפואיים שלא הוצגו בפני אגף השיקום. מסמכים אלו מחזקים את הטענה כי חל שינוי משמעותי בהתנהלות היומיומית וביכולת התפקוד של התובע לנוכח הפציעה או הפגיעה.

• מסמכים המעידים על טיפול – לצד אותם המסמכים שהזכרנו קודם לכן, חשוב גם לצרף מסמכים רפואיים המעידים על טיפול לו התובע זקוק מאז שאירעה הפגיעה. המסמכים ברוב המקרים כוללים סיכומי ניתוחים, חוות דעת רפואיות, פענוח של צילומי רנטגן ועוד. 

 כמה מילים לסיכום

לאחר שהוכח קשר סיבתי בין פגיעה לבין השפעותיה על אדם ששירת בכוחות הביטחון, עליו לעמוד בפני ועדה רפואית משרד הביטחון וזאת במטרה לקבוע את זכאותו ואת אחוזי הנכות שלו. 

חלק בלתי נפרד מהצלחת התהליך הוא בחירת עורך דין עם ניסיון מוכח ומעמיק מול משרד הביטחון, כמו עו"ד גיל סאלם.